På resande fot i Chile

SAM_5108Varje torsdag kan du höra varje stad i landet trummor, visselpipor och musik som gör folket för att sjunga att de är trötta utbildningssystemet som Chile har i dag.

Chiles regering gör inte mer än att använda våld för att avhysa universiteter och stoppa marscher, förutom att stänga sina öron till de krav som studenter har, vilka är ganska enkla: gratis och kvalitativ utbildning för alla chilenare, men i Chiles ekonomiska system som har funnits sedan 80-talet verkar vara något omöjligt, speciellt om de i regeringen är människor med investeringar i alla större ekonomiska sektorer i landet: telekommunikation, gruvdrift och utbildning.

Svaret från staten är som de tre aporna, de som sitter i rad, en med munnen täckt, en med händerna på ögonben och en med täckt öron: De ser inte att studentrörelsen här mer än 70% stöd och att detta rörelsen har inlett ett uppvaknande för folket, som ifrågasätter inte bara utbildningssystemet, men systemet i allmänhet. Regeringen inte lyssnar på förfrågningar från studenter och de säger ingenting… eller snarare säger, men när de gör det  det är overkliga lösningar, eller ljuger, liksom president Piñera vid Boston University: http://www.difamadores.cl/2011/09/24/pinera- gruppering-in-the-universitetet-of-Boston

Idag har ministern Hinzpeter, som är Chiles inrikesminister aktiverat telefonen (600 400 0101 från 8:00 till 24.00) för att rapportera anonymt till plundrare. Det finns ingen förneka att om de har plundrat, men det har också plundrat folket från Chile som har lidit i över 30 år. Dessutom har jag sett med mina egna ögon polisvåld som börjar med att släppa en ström av kontaminerat vatten mot demonstranter innan marschen har kulminerat.

Många människor är medvetna om detta och har uppmuntra att ringa det numret för att fylla linjer mer de plundring som utförs av Isapres (privata hälso-systemet) bensinskatt, kollektivtrafik, universitet osv.

Jag har inte hunnit att resa mycket i landet, men jag har hunnit att se något mycket viktigt: förändring. Människor i Chile håller på att förändras. Och om regeringen återigen försöker tysta mitt lands som har andra gjord tidigare i Chiles historia, det finns något du kan inte tysta: Människor har insett att lever i demokrati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s