Chilensk mat i Venezuela

Om några dagar ska jag vara i Venezuela, i en stad som heter Cumaná. Staden som är känd i hela Venezuela för sina goda arepas ( bröd gjord med majsmjöl, vatten och salt) och sina goda fisk och andra hemmagjorda mat, som man lagar tillsammans med familjen (http://www.rena.edu.ve/venezuela/sucrcul.html) och underbara stranden .

De gillar allt som kommer från Venezuela, men, det finns en sak som Venezuelanska har öppnat sina gränser, hjärtat och mest viktigt, sina mund:  Empanadas Chilenas, eller chilenska piroger.

I Chile är den söndag mat som familjen samlas att göra, och det bruka vara hemma hos farmor, eller mormor, annars man köper de i supermarker eller bagerier.

I Venezuela Empanadas, hittade sin plats under 70-Tals, när många chilenare efter diktaturen var tvungen att hitta en bättre liv utanför Chile, det var så många kom till Venezuela. Många av de var lärare eller jobbade inom regeringen, och Venezuela, då en land som exploderade dem första steg ev en rik land tack vore olja, hjälpe de chilenare som var i behöv av hem, och gav till de liknade jobb, men många chilenska släktingar, som var tvungen också att lämna landet hittade sin ny väg i Venezuela som entreprenör,  och det var så som i många marknader i Venezuela öppnades Chilenska piroger restauranger.

Venezuela är inte längre en rik land på sånt sätt, och har många politiska problem, men det finns kvar den traditionen om att gå och handla till marknaden och äta för frukost en Empanada Chilena.

Vad är det så god med dem? det är kanske degen, köttet, kryddor, jag vet inte, men dem är “kändisar” i Sydamerika.

Mina föräldrar har en restaurang i Cumaná marknaden som heter: Emapanadas Chilenas “Cristale” och det finns folk över hela landet som kommer på semester till Cumaná, och resan börjar alltid med en varm och saftig chilensk pirog.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s